Nezařazené

Studenti šli na krev. Vůbec poprvé

Dvacítka studentů Střední školy Edvarda Beneše Břeclav se rozhodla pro dobrý skutek. Darovali totiž krev. A to vůbec poprvé. Jejich učitelka, Ing. Jaroslava Zubalíková, je totiž, stejně jako v minulosti, namotivovala a přivedla do Nemocnice Břeclav na transfúzní oddělení.

„Sama jsem dárkyní krve, byla jsem asi pětatřicetkrát. Vím, jak je to důležité. Krve není nikdy dost a může zachránit životy. Proto jsem se už v minulosti dohodla s paní primářkou Kelnarovou a pravidelně pro studenty pořádáme přednášky. A žáci pak se mnou jdou, což je opravdu skvělé,“ prozradila pedagožka s tím, že pokud by třeba už podruhé přišla jen část, pořád jde o úspěch.

Váží si toho i sama primářka, MUDr. Renata Kelnarová: „Prvodárci jsou pro nás velmi důležití. Musí překonat sami sebe, ale když už přijdou, je šance, že budou chodit pravidelně. Moc děkuju paní Zubalíkové, že k nám studenty vodí,“ uvedla. 

Na žácích byla vidět i nervozita. „Darování krve mi vlastně nic nevezme a můžu zachránit život. Jsem rád, že nás naše paní učitelka oslovila, protože aspoň se o darování krve dozvíme více. Strach trochu mám, ale překonám sám sebe,“ řekl František, který šel právě do odběrové místnosti. 

Mgr. Eliška Windová

tisková mluvčí Nemocnice Břeclav, p.o.

739 008 137

redakce