Nezařazené

LYŽAŘSKÝ VÝCVIKOVÝ KURZ – NASSFELD 2024

Rakouské lyžařské středisko Nassfeld se stává od letošního roku oficiálním místem pro lyžařské výcvikové kurzy naší školy. Nabízí ideální lyžařské podmínky, záruku slunečného počasí, upravené sjezdovky a perfektní zázemí pro milovníky snowboardu.

Letošní únorový „lyžák“, jak je s oblibou tento zimní pobytový kurz nazýván od nepaměti, se vydařil na jedničku.

Mrazivým sobotním ránem 27. ledna vyrazily dva luxusní autobusy směrem na rakouský Graz, aby dopravily bezmála stovku účastníků naší školy bezpečně do Topolachu, malého rakouského městečka na úpatí alpských masivů a poskytlo nám tak na pár dní dočasný domov a sportovní útočiště s nástupní stanicí lanovky do výšin lyžařského ráje.

Plné čtyři dny lyžování nám nesmírně přálo počasí. Bílé upravené dálnice, blankytně modrá obloha bez mráčků a slunečno nás provázelo stále. Povrchy sjezdovek k polednímu obměkly a vyžadovaly od lyžařů zdatnější technické dovednosti.

Až na malé odřeninky od lyžáků, bolavé svaly a zmožené klouby se naštěstí naše výprava obešla bez závažnějších zdravotních potíží. Obětavá zdravotnice byla k dispozici v určených hodinách studentům, aby poskytla první pomoc a útěchu při malých bolestivých zraněních. Vypotřebovala se veliká tuba Ibalginu, kterými si naši pacienti pomazávali své bolístky.

Pod vedením zkušených instruktorů zdolávali studenti 30 až 50 kilometrů sjezdovek denně. Celé středisko nabízí přes sto kilometrů sjezdovek, které jsou propojeny důmyslně pohodlnými lanovkami. Méně zkušení lyžaři, naši začátečníci, mohli využívat i velice lehké lyžařské plochy, aby netrpěli strachem z toho, že se jim lyže nekontrolovatelně rozjedou. Modré sjezdovky tak bezpečně poskytly svoje služby žákům, aby bez obav rozvíjeli svoje lyžařské dovednosti.

Nároční a dynamičtí lyžaři pod vedením zkušeného instruktora Kubáta brázdili rychlou jízdou všechny panoramatické výhledy. Třešinkou na dortu byla každý den veliká odměna, a to sjezd až do údolí k základní stanici lanovky. To už vyžaduje zralou lyžařskou zkušenost a všichni se na toto velice těšili.

Každý druhý večer byl ve znamení společenských aktivit. Paní učitelka Vilímková organizovala pro studenty zábavné kvízy se sportovní tématikou, které pro velký úspěch vždy zopakovala s druhou skupinou. Na pořadu společenských podvečerů bylo zásadní poučení o bezpečnosti, aby se studenti mohli zorientovat v neznámém prostředí.

Je velice dobré zjištění, že všichni naši studenti se dokáží domluvit v cizím jazyce, objednat si jídlo, zeptat se na cestu a že se cítí v zahraničí jako doma.

Za všechny účastníky alespoň několik ohlasů o úspěšnosti kurzu:

„Líbil se mi přístup učitelů. Mohli jsme si jezdit, kde jsme chtěli, měli jsme dost volného času, v týmu jsme na sebe čekali. Děkuji vše, co se na akci podíleli.“

„Líbilo se mi, že jsme si mohli vybírat, kudy budeme lyžovat a úprava sjezdovek.“

„Líbilo se mi rozřazování skupin na lyžování a ta volnost, líbil se mi hojný počet sjezdovek, skvělý přístup učitelů.“

„Líbil se mi kvíz kvůli sblížení kolektivů a líbilo se mi, jak pan učitel Kubát dokáže vždycky zlepšit náladu.“

„Úžasná společnost, učitelé byli boží.“

„Líbilo se mi, že lyžařské středisko má tolik sjezdovek, krásná lokace, a taky, že nám učitele chodili vstříc ve spoustě věcech.“

„Líbilo se mi, že měli učitelé takové pochopení a snažili se nám vyjít vstříc. Mohli jsme si najít nové kamarády z druhých tříd a zažít spoustu zážitků a adrenalinu.“

„Byla tady sranda a hezky se tu lyžovalo.“

„Parádní středisko a dobrá zábava.“

„Pěkné dlouhé sjezdovky, krásná příroda a okolí. A společné večery jsme si užili.“

„Dobrá zábava a zkušenost.“

„Líbilo se nám, že nás pořád hlídali (v noci) paní vychovatelky.“

„Lyžování luxusní, hodně dobré sjezdovky, noční služba na 1. Paní Martínková v topu, líbilo se i tu. Lyžovat bych sem jela znovu.“

„Super učitelé a instruktoři. Byla tu skvělá atmosféra a vše bylo dobře naplánované a zorganizované. Byla bych tu klidně dýl. A teda musím vyzdvihnout paní Večernici, co měla poslední den noční šichtu, za její vzorné dodržování večerky. Chodila hned minutu po večerce.“

kubat