Nezařazené

Úspěch našich týmů ve finále 11. ročníku soutěže Rozpočti si to

Úspěch našich týmů ve finále 11. ročníku soutěže Rozpočti si to

Rozpočti si to! je soutěž rozvíjející finanční gramotnost žáků, zejména v tématu domácího hospodaření.

Základní kolo postavené na hře běžící ve webové aplikaci probíhalo od poloviny listopadu do konce dubna. Bylo zaměřeno na profil herní domácnosti a její rozpočet, příjmy, výdaje, cashflow, tvorbu finančních rezerv a investice. S vybranou herní rodinou se soutěžící učili zdravým finančním návykům, rozvíjeli spolupráci v týmu, podnikavost a také digitální schopnosti. Množství povinných úkolů doplňovaly dobrovolné kreativní a bonusové úkoly související s ekonomickou problematikou a kritickým myšlením.

Letos se soutěže zúčastnilo 1 356 žáků z 339 týmů z celé ČR, z toho 147 ze středních škol. Celostátní finále nejlepších středoškolských týmů proběhlo 6. června v prostorách kongresového sálu České národní banky v Praze. Bohužel termín pro nás nebyl zvolen příliš šťastně. Žáci se vrátili do školy po 14denní praxi a za dva týdny měli branný kurz. Protože primární je uzavření klasifikace za pololetí, tak do Prahy odjely místo postupujících jedenácti jen tři naše týmy – Angelika, Kartel OA BV a Korkovi. Organizátor tedy doplnil účastníky z dalších škol.

Ve finále museli soutěžící představit svou herní domácnost a její hospodaření za kalendářní rok, popsat hlavní získané poznatky a odpovědět na otázky odborné poroty. Ptala se například na investování do akcií, zlata, virtuální měny, na likviditu, pojištění podnikatelských rizik nebo na jednotlivé položky peněžního toku domácnosti. Bylo možné získat až 440 bodů. Ty se pak přičítaly k bodům ze základního kola.

A jak se našim týmům dařilo? Jejich finálová vystoupení ocenila porota nejvyššími počty bodů ze všech zúčastněných: Kartel 410 bodů, Korkovi i Angelika shodně 409 (další tým z OA Přerov získal 396 bodů). Vyzvedla originalitu prezentací a odborné, kultivované vystupování. Každému našemu týmu se rovněž podařilo členy poroty něčím pobavit – ať už veršovanou hymnou týmu zazpívanou jedním z účastníků, vtipným videem nebo úkolem na kritické myšlení.

Velkou radost však máme hlavně z výsledného pořadí našich soutěžících. Tým Korkovi (Marie Tužinčinová, Nikola Tesařová, Simona Štefková a Aneta Krejčiříková; OA 3. A) si s náskokem 115 bodů před družstvem z Třebíče odnesl ze soutěže celkové vítězství. Zároveň vyhrál i minisoutěž v infografice. Třetí místo získali žáci týmu Kartel OA BV (Filip Beneš, Lukáš Doležal, Kateřina Marečková a Eliška Margetová; OA 3. B) a čtvrtá skončila děvčata (Patricie Blinkalová, Karolína Fibingrová, Adéla Hajduchová a Natálie Letochová; OA 3. A) z týmu Angelika.

Akce pro nás začala kvůli srážce dvou vlaků u Pardubic trochu dramatickým cestováním, dorazili jsme se zpožděním. Nakonec si ji však žáci užili, i když přiznali, že při samotném prezentování „to byly nervy“. Obdrželi diplomy a ceny od partnerů soutěže. Třešničkou na dortu se pro ně stala exkurze v návštěvnickém centru ČNB.

Všem našim soutěžícím blahopřejeme a děkujeme za úspěšnou reprezentaci školy.

Jana Dyčková

redakce