Ve středu 5. 6. se žáci třídy ELT 1C zúčastnili exkurze ve firmě Thermofisher. Jedná se o předního světového výrobce elektronových mikroskopů a hmotnostních spektrometrů. Firma má amerického vlastníka a řadu poboček na celém světě. Může nás těšit, že brněnská pobočka patří s 1900 zaměstnanci k těm největším a kromě výroby má také část výzkumnou.

Žáci mohli vidět, jakým způsobem probíhá montáž emisních a scannovacích elektronových mikroskopů a také jak se tato zařízení softwarově „oživují“. Celou dobu se museli pohybovat v kombinézách, neboť na pracovišti firmy musí být zachováno řádově tisíc krát čistší prostředí, než na operačním sále. To byl pro žáky také velmi silný zážitek.

A stejně tak to platilo, když viděli, jaké je zázemí zaměstnanců. Vzhledem připomínalo Vaňkovku, jen místo obchodů byli kuchyňky, místa k odpočinku, posilovny, masážní místnosti a dokonce i sportoviště.

Také je třeba vyzvednout průvodce exkurze, kteří byli naprosto skvělí a ochotně odpovídali na různé otázky. To všechno podtrhlo velmi dobrý dojem z celé nesmírně užitečné exkurze.

L. Nejezchleba, P. Kolář

redakce