Obchodní akademie

Úspěch našich žáků ve finále 10. ročníku soutěže Rozpočti si to

Rozpočti si to! je soutěž rozvíjející finanční gramotnost žáků, zejména v tématu domácího hospodaření.

Letos se soutěže zúčastnilo 468 týmů z celé ČR, z toho 193 ze středních škol. Celostátní finále proběhlo 12. června v prostorách České národní banky v Praze. V kategorii středních škol se do něj probojovalo patnáct družstev. Velkým úspěchem je, že mezi nimi bylo i pět týmů oboru obchodní akademie z naší školy. Nakonec přijelo zápolit deset z nominovaných, z účasti se bohužel omluvil i jeden náš tým.

Základní kolo postavené na hře běžící ve webové aplikaci probíhalo od začátku listopadu do konce dubna. Bylo zaměřeno na profil herní rodiny/domácnosti a její rozpočet, příjmy, výdaje, cashflow, tvorbu finančních rezerv a investice. Množství povinných úkolů doplňovaly dobrovolné kreativní a bonusové úkoly související s problematikou (audio-video, kvízy, hry a aplikace) a také část věnovaná prevenci problémového hraní hazardních her.

Ve finále museli soutěžící představit svou herní domácnost a její celoroční hospodaření, popsat hlavní získané poznatky a odpovědět na otázky tříčlenné odborné poroty. Finálové body se přičítaly k bodům ze základního kola. A jaké bylo celkové pořadí našich týmů?

Nejlepšího výsledku dosáhl Littlest Pet Shop (Lucie Frisová, Tereza Jelínková a Pavlína Průdková z OA3.B). Do Prahy postupoval z pátého místa, ale díky nejvyššímu počtu bodů za finálové vystoupení obsahující i vlastní video získal vynikající třetí místo. Na pátém místě skončil tým Piškotci (Dana Bukovská, Hana Tomšejová a Lucie Trešková, OA3.B), na šestém SICAMACA (Silvie Bohunská, Gabriela Jurčeková a Martina Kapustová, OA3.A) a na devátém Vektor (Viktor Fiala, Nicol Hadačová a Nikola Janoušková, OA3.B).

Žáci si soutěž užili. Bonusem pro účastníky finále byla zajímavá exkurze v prostorách ČNB.

Všem našim reprezentantům blahopřejeme.

Jana Dyčková

redakce